Οι καθηγητές του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (ΤΕΤΔ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καλούδης Ευστάθιος και Γκατζιώνης Κωνσταντίνος (Πρόεδρος του Τμήματος), πραγματοποιήσαν πενταήμερη επίσκεψη στο Syiah Kuala University στην περιφέρεια Banda Aceh της Ινδονησίας, στο πλαίσιο δράσης Erasmus+ Mobility.
Οι καθηγητές του ΤΕΤΔ καλέστηκαν από τα μέλη του Syiah Kuala University, Dr. Muhammad Ikhsan Sulaiman, Deputy Director for Academic Affairs, και την καθηγήτρια Dr. Dewi Yunita, και έτυχαν ιδιαίτερα θερμής υποδοχής. Πραγματοποιήσαν πλήθος συναντήσεων εργασίας και επισκέψεις ερευνητικών υποδομών κατά την διάρκεια της πενταήμερης δράσης.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε συναντήσεις εργασίας με ομάδες ακαδημαϊκών και της διοίκησης των Σχολών Faculty of Agriculture και Faculty of Mathematics and Natural Sciences του Syiah Kuala University και των πανεπιστημιακών Τμημάτων τους.
Υπεγράφησαν επιστολές προθέσεως συνεργασίας μεταξύ του Προέδρου του ΤΕΤΔ Γκατζιώνη Κωνσταντίνου και των Προέδρων 8 Τμημάτων του Syiah Kuala University:
- Department of Agrotechnology
- Department of Agribusiness
- Department of Farming
- Department of Agricultural Product Technology
- Department of Agricultural Engineering
- Department of Soil Science
- Department of Plant Protection
- Department of Forestry
Συμφωνήθηκε η συνεργασία για την υποβολή από κοινού δύο προτάσεων για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και συστάθηκαν ομάδες εργασίας για την προετοιμασία τους.
Μετά από αίτημα του Syiah Kuala University, κατά την επίσκεψη τους οι καθηγητές του ΤΕΤΔ πραγματοποίησαν δύο προσκεκλημένες ομιλίες με τίτλους
- Consumer studies and sensory analysis in product development / Γκατζιώνης Κωνσταντίνος
- Artificial intelligence (AI) and machine learning (ML) tools for sensory and agrifood sector / Καλούδης Ευστάθιος
για την μεταφορά τεχνογνωσίας προς τα μέλη της Σχολής Faculty of Agriculture, στις παραπάνω επιστημονικές περιοχές, που αναγνωρίζονται ως ιδιαίτερα σύγχρονες και κρίσιμες για την ανάπτυξη προϊόντων, και τα μέλη του ΤΕΤΔ αναγνωρίζονται να πρωτοστατούν σε τεχνογνωσία.
Συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση ενεργειών για την ανταλλαγή προπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων μεταξύ του ΤΕΤΔ και των εκεί Τμημάτων, και οι δύο καθηγητές του ΤΕΤΔ προσκαλέστηκαν να συμμετάσχουν σε επιτροπές επίβλεψης υποψηφίων διδακτόρων του εκεί Τμήματος Department of Agricultural Product Technology.
Τα μέλη του ΤΕΤΔ επισκέφτηκαν εργαστήρια και ερευνητικές υποδομές του Syiah Kuala University, και μεταξύ άλλων
- Την πρότυπη πιλοτική μονάδα παραγωγής και επεξεργασίας καφέ. Σημειώνεται ότι η περιοχή Banda Aceh είναι κορυφαίος παραγωγός ποικιλιών καφέ που εξάγονται στις ΗΠΑ και σε ευρωπαϊκές χώρες.
- Το εργαστήριο παραγωγής προϊόντων γαλακτοκομίας όπου δοκιμάστηκαν πιλοτικά καινοτόμα προϊόντα παγωτού που αναπτύσσει η ομάδα του εκεί εργαστηρίου
- Το ATSIRI RESEARCH CENTRE του Syiah Kuala University όπου αναπτύσσονται και παράγονται καλλυντικά και προϊόντα κοσμητολογίας αξιοποιώντας πρώτες ύλες της αγροδιατροφής της Ινδονησίας, πολλά από τα οποία έχουν αποσπάσει βραβεία και είναι πλέον εμπορικά διαθέσιμα στην αγορά της Ινδονησίας και άλλων ασιατικών χωρών.
- Το ερευνητικό κέντρο PR-ITP που εστιάζει στην ανάπτυξη τεχνολογίας για την εκτροφή ζώων.
- Την ερευνητική υποδομή ICT Centre του Faculty of Mathematics and Natural Sciences όπου αναπτύσσονται συστήματα πληροφορικής μεγάλης υπολογιστικής ισχύος, αντίστοιχα με αυτά που αναπτύσσονται από Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής μέσα από την χρηματοδότηση που εξασφάλισε ο καθηγητής του Τμήματος Καλούδης Ευστάθιος στο πλαίσιο του έργου «SUB2: Πανεπιστήμια Αριστείας» από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»
Σημειώνεται ότι η Ινδονησία είναι μια χώρα με πληθυσμό 277 εκατομμύρια και αριθμεί περισσότερα από 3.000 πανεπιστήμιά. Το Syiah Kuala University πρόσφατα κατατάχθηκε στα 20 καλύτερα της χώρας και αναμένεται να αποτελέσει συμπαντικό εταίρο του ΤΕΤΔ σε δράσεις διεθνοποίησης τα επόμενα χρόνια.
Kατεβάσετε το δελτίο τύπου από αυτόν τον σύνδεσμο.
Ο Συμβουλευτικός Σταθμός για την Άνοια και το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Λήμνου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, δημιούργησαν ένα χρήσιμο οδηγό για την υγεία του εγκεφάλου με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ την σχετική ανακοίνωση και να κατεβάσετε το εγχειρίδιο από αυτόν τον σύνδεσμο.
Μια εξαιρετική πρωτοβουλία είχαν οι φοιτητές της Λήμνου, οποίοι διέθεσαν τα έσοδα από την παράσταση που ανέβασαν στο Μαρούλα, για ετοιμάσουν 250 μερίδες φαγητού φτιαγμένες με Λημνιά προϊόντα για ανθρώπους που έχουν ανάγκη (link)
Η αξιολόγηση και κατάταξη των ΑΕΙ, που παρουσιάζει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα η «Κ», έγινε από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) (link)
Σύμφωνα με τα πρόσφατα αποτελέσματα της διεθνούς ακαδημαϊκής κατάταξης TIMES HIGHER EDUCATION YOUNG UNIVERSITY RANKINGS για το 2022, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κατατάσσεται στις θέσεις 201-250 ανάμεσα σε 539 Πανεπιστήμια παγκοσμίως και στην 3η θέση ανάμεσα στα επτά ελληνικά Πανεπιστήμια τα οποία αξιολογήθηκαν (pdf)