Προσωπικό ΤΕΤΔ

Δρ. Αναγνώστης Αργυρίου

Θέση: Πρωτοβάθμιος Καθηγητής

Αντικείμενο: Διαχείριση Καινοτομίας στα Τρόφιμα

Τηλ: (0030) 22540-83127

Η/Δ: argyriou(at)aegean.gr

Ιστοσελίδες: Google Scholar, Scopus

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

1300    ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

1900    ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Θ)

3000     ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Απέκτησε το πτυχίο στις Βιολογικές Επιστήμες με άριστα και εύσημη μνεία το 1996 και Διδακτορικό Τίτλο σπουδών στη Βιοχημεία και την Ιατρική Βιοτεχνολογία το 2001 στην Ιταλία. Από το 2001 έως το 2003 εργάστηκε στο ερευνητικό κέντρο CEINGE Biotecnologie Avanzate στην Ιταλία κυρίως για την εφαρμογή και βελτίωση βιοδιαγνωστικών πρωτοκόλλων. Το 2005 έγινε μέλος του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας σε θέση Μεταδιδακτορικού Ερευνητή και το 2006 έγινε ερευνητής. Την περίοδο 2006-2016 συνεργάστηκε ως εξωτερικός επιστήμονας στο Εργαστήριο Έρευνας και Πρόληψης Καρδιαγγειακών Παθήσεων και Λιπιδίων της 2ης Παιδιατρικής Κλινικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Στην τρέχουσα θέση του στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών είναι υπεύθυνος για το Εργαστήριο Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής και τελεί χρέη Αν. Διευθυντή. Το Δεκέμβριο του 2019 διορίστηκε στη βαθμίδα του Καθηγητή στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη θεματική Διαχείριση Καινοτομίας στην Αγροδιατροφή.

Ο Δρ. Αναγνώστης Αργυρίου είναι Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ με χρέη Αν. Διευθυντή του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΝΕΒ).


ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το πεδίο των επιστημονικών ενδιαφερόντων του είναι η μελέτη της γενετικής και επιγενετικής ρύθμισης των μεταβολικών οδών στον άνθρωπο, ο ρόλος της διατροφής στην εμφάνιση ασθενειών καθώς και η αξιοποίηση των τεχνολογιών υψηλής απόδοσης και ανάλυσης (multi-omics)  για τη βελτίωση ποιοτικών χαρακτηριστικών φυτών και ζώων, διατροφικών χαρακτηριστικών καθώς και η ιχνηλασιμότητα και ασφάλεια τροφίμων στα πλαίσια της λογικής της ενιαίας υγείας (OneHealth). Επί του παρόντος, στη θέση του καθηγητή, διδάσκει τη θεματική της Διαχείρισης Καινοτομίας στην Αγροδιατροφή και υλοποιεί μια σειρά ερευνητικών έργων με επιχειρήσεις για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων διατροφής με βιώσιμο τρόπο. Επιπλέον συνεργάζεται για την οργάνωση του Συνεργατικού  Σχηματισμού  στην Αγροδιατροφή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με επιχειρήσεις τροφίμων, συλλόγους και δημόσιες αρχές για την βιώσιμη ανάπτυξη του Αγροδιατροφικού οικοσυστήματος. Τα τελευταία πέντε χρόνια συμμετείχε/τέχει σε 26 Εθνικά και Διεθνή Ερευνητικά Έργα ως Συντονιστής ή Κύριος Ερευνητής.


Ενδεικτικά ερευνητικά έργα:

2016-2017: Characterization with advanced genomic and biochemical methods of autochthonous Sideritis species (AROMA) Private Funding (Coordinator)

2013-2015: Genomics for Improvement of quality & nutritional value of Greek tomato varieties -NUTRITOM- SYNERGASIA – ESPA Grant. 11SYN_3_480

2011-2014: A systems approach into the production of plant and algal diterpenes with high industrial and pharmaceutical value - SysTerp - SYNERGASIA – ESPA

2010-2013: Setting up the innovation support mechanisms and increasing awareness on the potential of Food Innovation and RTD in the South- East Europe area- InnoFOOD - SEE Programme

2017-2019: Data Driven Bioeconomy – DataBio – H2020 Grant Agreement number:  732064

2018-2021: Personalized nutrition for healthy living – PROTEIN- H2020 Grant Agreement number: 817732

2018-2021: Improvement of the added value and competitiveness of the Greek artisanal cheeses by exploiting the multi-omics approach and bioinformatics tools – CheeseArt - RESEARCH – CREATE – INNOVATE

2018-2021: Innovative Functional Foods: Development, Production, Characterization, Properties – iFUNFoods - RESEARCH – CREATE – INNOVATE

2018-2021: Development of new Greek bakery products with improved organoleptic characteristics and extended shelf-life using microorganisms with technological interest – GreenBread -  RESEARCH – CREATE – INNOVATE

2019 - 2021: Evaluation and promotion of wheat varieties for the production of new milling products with high nutritional value – GrWeat - RESEARCH – CREATE – INNOVATE


ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ


Δημοσιεύσεις/ευρεσυτεχνίες/μονογραφίες/κεφάλαια/ παρουσιάσεις, προϊόντα, υπηρεσίες

Διεθνείς δημοσιεύσεις σε έγκριτα περιοδικά: 68


Στατιστικά στοιχεία από Google Scholar:

                               Σύνολο        Από το 2015

Αναφορές:       1772                   827

h-index:                 19                        16

I10-index:             35                        27


Πρακτικά σε Διεθνή Συνέδρια: 24                                           

Ευρεσιτεχνίες: 2                                                                                              

Συμμετοχή σε Διεθνή Συνέδρια: άνω των 25

Συμμετοχή σε Εθνικά Συνέδρια: άνω των 25

Προσκελημένος ομιλητής σε Εθνικά και Διεθνή Συνέδρια: άνω των 25

Συμμετοχή σε εγκεκριμένα έργα Ε&Α (συντονιστής, εταίρος, κτλ): Σύνολο 45 (Συντονιστής σε 13, Συντονιστής Πακέτων Εργασία σε 12)

Οργάνωση συνεδρίων: 12

Κριτής σε περιοδικά (ενδεικτικά): Plant Molecular Biology Reporter, Biotechnology & Biotechnological Equipment, Electronic Journal of Biotechnology, Molecular Biology Reports, Journal of Agricultural and Food Chemistry, Public Library of Science (PLoS) ONE, BMC Genomics, BMC Plant Biology, Biologia Plantarum, Food Research, Journal of Plant Physiology, Molecular and Cellular Probes, Molecules, Plant Science, Planta, Vitis, Beneficial Microbes

Μέλος: Member of the Greek Society of Molecular Biology and Biochemistry, the Greek Society of Bioscientists, the European Atherosclerosis Society, the Greek Atherosclerosis Society of Northern Greece, Member of the Scientific Board of EFET (2012-2016), Member of the Scientific Board of SEVT, Member of the Scientific Board of the Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area - PRIMA (2014-2017), Member of the Committee for the National Nutrition Policies of the Greek Ministry of Health, Vice President of the Greek Institute of Gastronomy and Culinary Culture, Member of the Scientific  Board of OK!Thess, Member of CERTHs Bioethics Committee, Member of the Scientific Board of the American Chamber of Commerce.