Θέση: Καθηγητής Α’ Βαθμίδας
Αντικείμενο: Διατροφή, Ευζωία & Υγεία του Ανθρώπου
Αντιπρόεδρος Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Τηλ: (0030) 22540-83117
Η/Δ: cgiaginis(at)aegean.gr
Ιστοσελίδες: Google Scholar, Scopus
2500 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Ι
2600 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΙΙ
2800 ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
3550 ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ
4350 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΝΟΣΟΙ
5150 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Ο Κωνσταντίνος Γιαγκίνης είναι απόφοιτος του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών (2002), κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (2005) και Διδακτορικού Διπλώματος (2008) του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και δεύτερου Διδακτορικού Διπλώματος (2010) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ερευνά του εστιάζεται στην αξιολόγηση της επίδρασης της διατροφής στον κίνδυνο εμφάνισης νοσηρών καταστάσεων στον άνθρωπο, στην προαγωγή της ευζωίας και της υγείας, καθώς και στην διερεύνηση των παθοφυσιολογικών μηχανισμών του καρκίνου, των μεταβολικών και των καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς και των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων και των νοσημάτων ψυχικής υγείας. Σημαντικό μέρος της έρευνας του αφορά στην διερεύνηση των φυσικοχημικών ιδιοτήτων και της βιοδιαθεσιμότητας φαρμακομορίων, βιοενεργών συστατικών των τροφίμων και ξενοβιοτικών-τοξικών ουσιών με απώτερο σκοπό την βελτιστοποίηση τους ή την αποτοξίνωσή τους για την προαγωγή της δημόσιας υγείας. Ο. κ. Γιαγκίνης έχει πολυετή διδακτική εμπειρία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στα γνωστικά πεδία: Βιοχημεία, Φυσιολογία Ανθρώπου, Παθοφυσιολογία, Τοξικολογία Τροφίμων, Διατροφή & Πρόληψη Χρόνιων Νοσημάτων, Διατροφή, Ψυχική Υγεία & Ευζωία, Διατροφή & Νόσοι, Διατροφικές Πολιτικές & Δημόσια Υγεία. Έχει ολοκληρώσει την επίβλεψη 5 διδακτορικών, 38 μεταπτυχιακών και 47 προπτυχιακών διατριβών.
Ο κ. Γιαγκίνης έχει δημοσιεύσει πάνω από 240 πρωτότυπες μελέτες και κριτικές ανασκοπήσεις σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά με κριτές με περισσότερες από 7500 αναφορές, h-index 46, i10-index 167, και συνολικό συντελεστή απήχησης (total impact factor): 904. Ερευνητικές του εργασίες έχουν παρουσιαστεί σε πάνω από 250 διεθνή και εθνικά επιστημονικά συνέδρια. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής (member of the editorial board) 11 διεθνών επιστημονικών περιοδικών, σύμβουλος της συντακτικής επιτροπής (reviewer) 78 διεθνών περιοδικών και συγγραφέας 6 εκδοτικών σημειωμάτων (editorials) και 2 πανεπιστημιακών βιβλίων και προσκεκλημένος εκδότης (guest editor) σε 8 special issues διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Ερευνητικές του εργασίες έχουν λάβει τιμητικά βραβεία σε διεθνή και εθνικά επιστημονικά συνέδρια, ενώ άρθρα του έχουν ενταχθεί στην λίστα των 25 πιο αξιόλογων άρθρων της επιστημονικής βάσης Science Direct. Κατά την τριετία 2020-2023, διατέλεσε Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Διατροφή, Ευζωία και Δημόσια Υγεία» του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Από το 2019 έως σήμερα είναι Αντιπρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστήμιου Αιγαίου με έδρα την Λήμνο. Βρίσκεται στην λίστα των κορυφαίων 2% ερευνητών του κόσμου, γνωστή και σαν «World’s Top 2% Scientists List» που εκδίδει το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ των ΗΠΑ.
Διδακτορικό Δίπλωμα (PhD), Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών (2010)
Διδακτορικό Δίπλωμα (PhD), Τμήμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών (2008)
Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc), Τμήμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών (2005)
Πτυχίο (BSc) Χημείας, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών (2002)
Ο ρόλος της διατροφής στους δείκτες υγείας και ευζωίας του ανθρώπου
Επίδραση της κατάστασης θρέψης σε παθοφυσιολογικές καταστάσεις
Διατροφική παθοφυσιολογία και επιδημιολογία
Μεσογειακή Διατροφή και δημόσια υγεία
Τοξικολογία τροφίμων, διατροφική τοξικολογία και περιβαλλοντική υγεία
Κλινική σημασία βιοδεικτών, μοριακών μεσολαβητών, μεμβρανικών και πυρηνικών υποδοχέων σε χρόνιες παθήσεις με έμφαση στον καρκίνο, τα μεταβολικά και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Φυσικοχημικές ιδιότητες, per os απορρόφηση, εντερική διαπερατότητα και μηχανισμοί δράσης φαρμακομορίων, βιοενεργών συστατικών των τροφίμων και ξενοβιοτικών τοξικών ουσιών.
Psara E, Papadopoulou SK, Mentzelou M, Voulgaridou G, Vorvolakos T, Apostolou T, Giaginis C. Omega-3 Fatty Acids for the Treatment of Bipolar Disorder Symptoms: A Narrative Review of the Current Clinical Evidence. Mar Drugs. 2025;23(2):84. doi: 10.3390/md23020084.
Dakanalis A, Psara E, Pavlidou E, Papadopoulou SK, Antasouras G, Voulgaridou G, Kosti RI, Vorvolakos T, Mentzelou M, Ntovoli A, Chrysafi M, Androutsos O, Jacovides C, Serdari A, Giaginis C. The Impact of the COVID-19 Pandemic in the Interrelationships Among Mental Health, Nutritional Status and Lifestyle Factors of Older Adults: A Cross-Sectional Study in the Pre- and Post-Covid Periods. Nutrients 2025;17(2):249. doi: 10.3390/nu17020249.
Jacovides C, Pritsa A, Chrysafi M, Papadopoulou SK, Kapetanou MG, Lechouritis E, Mato M, Papadopoulou VG, Tsourouflis G, Migdanis A, Sampani A, Kosti RI, Psara E, Giaginis C. Childhood Mediterranean Diet Compliance Is Associated with Lower Incidence of Childhood Obesity, Specific Sociodemographic, and Lifestyle Factors: A Cross-Sectional Study in Children Aged 6-9 Years. Pediatr Rep. 2024;16(4):1207-1222. doi: 10.3390/pediatric16040102.
Rodopaios NE, Poulios E, Papadopoulou SK, Alexatou O, Koulouri AA, Kafatos AG, Papaliagkas V, Psara E, Giannakoula A, Tsourouflis G, Antasouras G, Giaginis C. Association of Christian Orthodox Fasting with Sociodemographic, Anthropometric and Lifestyle Factors and Serum Biochemical Indices: A Cross-Sectional Study on Patients with Metabolic Diseases. Metabolites. 2024;14(1):67. doi: 10.3390/metabo14010067.
Antasouras G, Papadopoulou SK, Alexatou O, Papandreou D, Mentzelou M, Migdanis A, Psara E, Migdanis I, Chrysafi M, Tyrovolas S, Louka A, Giaginis C. Adherence to the Mediterranean Diet during Pregnancy: Associations with Sociodemographic and Anthropometric Parameters, Perinatal Outcomes, and Breastfeeding Practices. Medicina (Kaunas). 2023;59(9):1547. doi: 10.3390/medicina59091547.
Papadopoulou SK, Pavlidou E, Dakanalis A, Antasouras G, Vorvolakos T, Mentzelou M, Serdari A, Pandi AL, Spanoudaki M, Alexatou O, Aggelakou EP, Giaginis C. Postpartum Depression Is Associated with Maternal Sociodemographic and Anthropometric Characteristics, Perinatal Outcomes, Breastfeeding Practices, and Mediterranean Diet Adherence. Nutrients. 2023;15(17):3853. doi: 10.3390/nu15173853.
Mantzorou M, Mentzelou M, Vasios GK, Kontogiorgis C, Antasouras G, Vadikolias K, Psara E, Vorvolakos T, Poulios E, Serdari A, Papadopoulou SK, Giaginis C. Mediterranean Diet Adherence Is Associated with Favorable Health-Related Quality of Life, Physical Activity, and Sleep Quality in a Community-Dwelling Greek Older Population. Antioxidants (Basel). 2023;12(5):983. doi: 10.3390/antiox12050983.
Christodoulou E, Pavlidou E, Mantzorou M, Koutelidakis A, Vadikolias K, Psara E, Vorvolakos T, Antasouras G, Serdari A, Vasios G, Giaginis C. Depression is associated with worse health-related quality of life, lower physical activity levels, and inadequate sleep quality in a Greek elderly population. Psychol Health Med. 2023;28(9):2486-2500. doi: 10.1080/13548506.2023.2221446.
Mantzorou M, Papandreou D, Vasios GK, Pavlidou E, Antasouras G, Psara E, Taha Z, Poulios E, Giaginis C. Exclusive Breastfeeding for at Least Four Months Is Associated with a Lower Prevalence of Overweight and Obesity in Mothers and Their Children after 2-5 Years from Delivery. Nutrients. 2022 Aug 31;14(17):3599. doi: 10.3390/nu14173599.
Mantzorou M, Vadikolias K, Pavlidou E, Tryfonos C, Vasios G, Serdari A, Giaginis C. Mediterranean diet adherence is associated with better cognitive status and less depressive symptoms in a Greek elderly population. Aging Clin Exp Res. 2021; 33(4):1033-1040. doi: 10.1007/s40520-020-01608-x.
Antonopoulou M, Mantzorou M, Serdari A, Bonotis K, Vasios G, Pavlidou E, Trifonos C, Vadikolias K, Petridis D, Giaginis C. Evaluating Mediterranean diet adherence in university student populations: Does this dietary pattern affect students' academic performance and mental health? Int J Health Plann Manage. 2020;35(1):5-21. doi: 10.1002/hpm.2881.
Tryfonos C, Mantzorou M, Fotiou D, Vrizas M, Vadikolias K, Pavlidou E, Giaginis C. Dietary Supplements on Controlling Multiple Sclerosis Symptoms and Relapses: Current Clinical Evidence and Future Perspectives. Medicines (Basel). 2019;6(3):95. doi: 10.3390/medicines6030095.
Tsagalioti E, Trifonos C, Morari A, Vadikolias K, Giaginis C. Clinical value of nutritional status in neurodegenerative diseases: What is its impact and how it affects disease progression and management? Nutr Neurosci. 2018;21(3):162-175. doi: 10.1080/1028415X.2016.1261529.
Koutelidakis AE, Alexatou O, Kousaiti S, Gkretsi E, Vasios G, Sampani A, Tolia M, Kiortsis DN, Giaginis C. Higher adherence to Mediterranean diet prior to pregnancy is associated with decreased risk for deviation from the maternal recommended gestational weight gain. Int J Food Sci Nutr. 2018;69(1):84-92. doi: 10.1080/09637486.2017.1330403.
Mantzorou M, Koutelidakis A, Theocharis S, Giaginis C. Clinical Value of Nutritional Status in Cancer: What is its Impact and how it Affects Disease Progression and Prognosis? Nutr Cancer. 2017;69(8):1151-1176. doi: 10.1080/01635581.2017.1367947.
Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα (pdf)