Προσωπικό ΤΕΤΔ

Δρ. Γκατζιώνης Κωνσταντίνος

Θέση:  Πρόεδρος ΤΕΤΔ  /  Καθηγητής A'

Αντικείμενο: Συμπεριφορά καταναλωτή, αισθητηριακή ανάλυση και βιοχημικές μεταβολές τροφίμων (consumer & sensory science)

Τηλ: (0030) 22540-83113

Η/Δ: kgkatzionis(at)aegean.gr

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

5350 ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Θ & Ε)

2250    ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Θ & Ε)


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


Ο Δρ Κωνσταντίνος Γκατζιώνης είναι ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (δεύτερη θητεία, 2020-σήμερα) και Καθηγητής Α’ βαθμίδας με επίκεντρο τη συμπεριφορά καταναλωτή, αισθητηριακή ανάλυση και βιοχημικές μεταβολές τροφίμων. Είναι ιδρυτής και διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης Αντιδράσεων Καταναλωτών και Οργανοληπτικής Ανάλυσης Τροφίμων & Ποτών (ΦΕΚ 1552/Β/23.04.2020) (www.sensory.gr), και ιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητηριακής Επιστήμης "SenSo" (Hellenic Sensory Science Society - www.sensorysociety.gr). Από το 2019 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας Πανεπιστημίου Αιγαίου Α.Ε.


Ο Δρ. Γκατζιώνης έχει επωφεληθεί από την έκθεση σε διάφορες βιομηχανίες, πανεπιστήμια και πολιτιστικά περιβάλλοντα καθ 'όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Από το υπηρετεί ως καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Πριν από την ένταξή του στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (2019), εργάστηκε ως Assistant Professor στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του University of Birmingham στο Ηνωμένο Βασίλειο (2013-2018) και διατήρησε θέση Επίτιμου Ερευνητή για μια τριετία (2019-2022). Είναι απόφοιτος της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως επιστήμονας τροφίμων και υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου στην Ελληνική βιομηχανία τροφίμων. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Division of Food Science του University of Nottingham στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει εργαστεί ως επιστήμονας ΚΤΡ Associate στο ερευνητικό κέντρο της Pepsico. και μετέπειτα ερευνητής στο University of Northampton (2010-2013).


Η διδασκαλία και η έρευνά του υιοθετούν μια διεπιστημονική προσέγγιση στην εφαρμοσμένη έρευνα που αντιμετωπίζει βιομηχανικά προβλήματα και προκλήσεις καθώς και βασική έρευνα. Ο ΓΚ έχει ερευνητική δραστηριότητα με επίκεντρο τις μελέτες καταναλωτή, αισθητηριακή ανάλυση (οργανοληπτικό έλεγχο) των τροφίμων και τη βιοχημεία τροφίμων.

Η ακαδημαϊκή του δράση περιλαμβάνει διασυνδέσεις και συνεργασίες με την Ασία και την Αφρική καθώς και βιομηχανίες εντός της ΕΕ, όπως η Procter & Gamble, υλοποιούμενες μέσω κοινών ερευνητικών προγραμμάτων κοινοπραξιών, με βιομηχανίες, ακαδημαϊκά ιδρύματα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις τροφίμων.


Ο ΓΚ έχει επιβλέψει και επιβλέπει μια διεθνή και πραγματικά πολυπολιτισμική ερευνητική ομάδα υποψήφιων διδακτόρων από διάφορες χώρες, όπως η Ινδονησία, η Ιταλία, ο Λίβανος, η Μαλαισία, η Σαουδική Αραβία, η Ελβετία, η Ουγκάντα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κύπρος και φυσικά η Ελλάδα, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη αποφοιτήσει και πλέον κατέχουν θέσεις σε ακαδημαϊκά ιδρύματα και βιομηχανίες ανά τον κόσμο. Καθ 'όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του καριέρας, ο Δρ Κώστας Γκατζιώνης έχει επιβλέψει >10 διδακτορικά (εκ των οποίων >6 έχουν ολοκληρωθεί), >40 MSc και μεταδιδακτορικούς ερευνητές και έχει συμμετάσχει στη διδασκαλία τόσο σε προπτυχιακό όσο και μεταπτυχιακό επίπεδο, μέσω διαλέξεων, εργαστηρίων και άμεσης φοιτητικής επίβλεψης. Διευθύνει το Master of Research, Global Innovation and Sustainability in the Food Industry and Nutrition (www.foodmres.org).


Ο Δρ. Γκατζιώνης έχει συμμετάσχει και/ή συντονίσει μια σειρά επιτυχημένων προγραμμάτων για έρευνα και υποδομές που ξεπερνούν τα ~ 4,5 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου προγραμμάτων «Ορίζοντας 2020» (Horizon2020), χρηματοδότησης από το βρετανικό ερευνητικό συμβούλιο, εθνικά προγράμματα χρηματοδότησης και χρηματοδότηση από τη βιομηχανία. Έχει διατελέσει επικεφαλής κοινοπραξίας Horizon 2020 Marie Curie RISE (https://doi.org/10.3030/691228), Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ Β’ Κύκλος, συμμετείχε στην υλοποίηση προγραμμάτων υποδομών Περιφερειακής Αριστείας, ως επικεφαλής φορέα σε κοινοπραξία Horizon2020 Marie Curie ITN (https://doi.org/10.3030/722871), BBSRC, συνεργασίες με τη βιομηχανία κ.α. 



ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

• Διδακτορικό (Ph.D.), Department of food Science, University of Nottingham, UK

• B.Sc. στην Επιστήμη Τροφίμων, Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διαιτολογίας, ΑΤΕI Θεσσαλονίκης, Ελλάδα


ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο Δρ. Γκατζιώνης ενδιαφέρεται για εφαρμοσμένη έρευνα για την αντιμετώπιση βιομηχανικών προβλημάτων και προκλήσεων καθώς και βασική έρευνα σχετικά με τη συμπεριφορά καταναλωτή, αισθητηριακή ανάλυση και βιοχημικές μεταβολές τροφίμων.

Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται για PhD ή MRes υπό την επίβλεψη του Δρ Γκατζιώνη μπορούν να επικοινωνούν μαζί του με η/μ στη διεύθυνση [kgkatzionis (at) aegean.gr] επισυνάπτοντας το βιογραφικό τους.


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και δραστηριότητες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του εργαστηρίου ConusmerLab:

www.sensory.gr 


ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ