Προσωπικό ΤΕΤΔ

Δρ.  Γκιαούρης Ευστάθιος

Θέση: Αναπληρωτής Καθηγητής

Αντικείμενο: Μικροβιολογία Τροφίμων

Τηλ: (0030) 22540-83115

Η/Δ: stagiaouris(at)aegean.gr

Ιστοσελίδες: Google Scholar, Scopus

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

1800    ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι (Θ & Ε)

2150    ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙI (Θ & Ε)

1150    ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΥΤΤΑΡΟΥ (Ε)

1450    ΓΕΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ (Ε)


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Δρ. Γκιαούρης Ευστάθιος είναι απόφοιτος του Τμήματος Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας (νυν Βιοτεχνολογίας) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2002), κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (MSc) στην «Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων» από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (2003) και Διδακτορικού Διπλώματος (PhD) Γεωπονικών Επιστημών, στο επιστημονικό πεδίο της Mικροβιολογίας Tροφίμων, από το ίδιο Πανεπιστήμιο (2008). Σημαντικό μέρος των διδακτορικών του σπουδών (2004-08) πραγματοποιήθηκε στα Τμήματα: (α) Βακτηριακής Βιοχημείας, και (β) Βιοπροσκόλλησης και Υγιεινής των Υλικών, του Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας της Γαλλίας (INRA-AgroParisTech, Jouy-en-Josas, Παρίσι), όπου και απασχολήθηκε ερευνητικά για 20 μήνες με υποτροφία Marie Curie της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με 12μηνη υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Διορίστηκε Λέκτορας Μικροβιολογίας Τροφίμων στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου το 2010, προάχθηκε στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή το 2014 και εξελίχθηκε περαιτέρω στη βαθμίδα του Αναπληρωτή το 2021.  Έχει συμμετάσχει ως επιστημονικός συνεργάτης σε πλήθος χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων σχετικών με θέματα μικροβιολογίας, υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, ενώ ως μέλος ΔΕΠ/επιστημονικός υπεύθυνος εξακολουθεί ενεργά να συμμετέχει σε υποβολές και υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων, επιδιώκοντας συνέργειες με ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς, καθώς και επιχειρήσεις τροφίμων. Είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας περισσοτέρων των 60 άρθρων σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά (τα οποία έχουν προσελκύσει περισσότερες από 2300 ετεροαναφορές, h index 25, Scopus), 9 κεφαλαίων σε αγγλόφωνους συλλογικούς τόμους, ενώ έχει επίσης ανακοινώσει το ερευνητικό του έργο περισσότερες από 100 φορές σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και ημερίδες. Έχει επιβλέψει περισσότερες από 50 πειραματικές Πτυχιακές Μελέτες πάνω σε θέματα μικροβιολογίας, υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων. Έχει υπάρξει προσκεκλημένο μέλος της συντακτικής επιτροπής (editorial board member) περισσοτέρων των 10 έγκριτων διεθνών επιστημονικών περιοδικών, συμπεριλαμβανομένων των “Food Microbiology (Elsevier)”, “Food Research International (Elsevier)”, “International Dairy Journal (Elsevier)”, “Journal of Food Processing and Preservation (Wiley and Hindawi)”, “Journal of Food Quality (Wiley and Hindawi)”, “Foods (MDPI)” και “Journal of Food Protection (IAFP)”, αναπληρωτής εκδότης (associate editor) στο “Heliyon Food Science and Nutrition (Cell Press)”, και στο “Frontiers in Food Microbiology”, επισκέπτης αναπληρωτής εκδότης (guest associate editor) στο “Frontiers in Microbial Physiology and Metabolism” και στο “Frontiers in Cellular and Infection Microbiology”, προσκεκλημένος κριτής (reviewer) σε περισσότερα από 80 διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά σχετικών με τη μικροβιολογία ή/και γενικότερα την επιστήμη των τροφίμων (έχοντας αξιολογήσει περισσότερες από 400 εργασίες), κριτής και ειδικός εμπειρογνώμονας ερευνητικών έργων σε εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς, μέλος της διοικούσας επιτροπής μιας δράσης COST (FA1202), μέλος του Μητρώου Πιστοποιημένων Αξιολογητών της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ), της επιστημονικής εταιρείας του Μικροβιόκοσμου (ΜΒΚ), της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων (ΠΕΤΕΤ), της ομάδας εργασίας «ασφάλεια τροφίμων» της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας “Food For Life”, ενώ είναι επίσης ενταγμένος στο Μητρώο Εκπαιδευτών του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σαν εκπαιδευτής του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων και των αρχών ελέγχου σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ


Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται για PhD ή MRes υπό την επίβλεψη του Δρ. Γκιαούρη μπορούν να επικοινωνούν μαζί του με η/μ στη διεύθυνση [stagiaouris@aegean.gr] επισυνάπτοντας το βιογραφικό τους.


ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ


Παρακαλώ πατήστε εδώ για Βιογραφικό Σημείωμα