Θέση: Αναπληρωτής Καθηγητής
Αντικείμενο: Χημεία Τροφίμων
Τηλ: (0030) 22540-83111
Η/Δ: chkarantonis(at)aegean.gr
Ιστοσελίδες: Google Scholar, Scopus
1100 Ανόργανη Χημεία
1850 Χημεία Τροφίμων Ι
2200 Χημεία Τροφίμων ΙΙ
Αναπληρωτής Καθηγητής με αντικείμενο τη Χημεία των Τροφίμων στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έλαβε πτυχίο Χημείας (1998), Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Βιοχημεία (2000) και Διδακτορικό Δίπλωμα στη Χημεία (2004) από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε ως Μεταδιδάκτορας στο Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων και Βιοχημείας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2005-2007) και ως Επιστημονικός Συνεργάτης και Διδάσκοντας στη βαθμίδα του λέκτορα στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (2004-2009). Στη συνέχεια εργάστηκε ως Διδάσκοντας στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής της Σχολής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2009-2010) όπου και εκλέχτηκε στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο τη Χημεία Τροφίμων (2010-2015). Σήμερα μετά την εξέλιξή του υπηρετεί στο ίδιο Τμήμα ως Αναπληρωτής Καθηγητής.
Έχει συμμετάσχει σε 7 ερευνητικά προγράμματα και τα ερευνητικά ενδιαφέροντα αφορούν τόσο την ανάλυση όσο και τις επιδράσεις μικροσυστατικών των τροφίμων στην υγεία του ανθρώπου. Έχει δημοσιεύσει 35 εργασίες σε διεθνή επιστημνικά περιοδικά και 7 κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, ενώ έχει ανακοινώσει το ερευνητικό του έργο σε 27 Διεθνή και 20 Ελληνικά συνέδρια.
Μεταδιδακτορική εκπαίδευση (Post Doc). Τμήμα Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Μελέτη αντιαθηρογόνου δράσης των λιποειδικών κλασμάτων του ελαιολάδου και των αντίστοιχων του ελαιοπυρήνα. Σύγκριση με τη δράση των στατινών» (2005-2007.
Διδακτορικό Δίπλωμα (Ph.D.) Τμήμα Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Μελέτη βιολογικά δραστικών λιποειδών σε παραδοσιακά τρόφιμα της Μεσογειακής δίαιτας και διερεύνηση της προστατευτικής δράσης αυτών στην αθηροσκλήρωση» (2000-2004).
Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (M.Sc.) Τμήμα Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Αντιαθηρογενετικές ιδιότητες των φυτικών ελαίων-Βιοχημική προσέγγιση» (1998-2000).
Πτυχίο Χημείας (B.Sc.) Τμήμα Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1993-1998)
Ανάλυση συστατικών τροφίμων
Μηχανισμοί Φλεγμονής
Μηχανισμοί θρόμβωσης
Μηχανισμοί οξείδωσης
Μεσογειακή Διατροφή
Επίδραση συστατικών τροφίμων σε χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους
Karantonis, H.C., Nomikos, T., Demopoulos, C.A. Triacylglycerol metabolism (2009) Current Drug Targets, 10 (4), 302-319.
Karantonis, H.C., Tsantila, N., Stamatakis, G., Samiotaki, M., Panayotou, G., Antonopoulou, S., Demopoulos, C.A. Bioactive polar lipids in olive oil, pomace and waste byproducts (2008) Journal of Food Biochemistry, 32 (4), 443-459.
Karantonis, H.C., Antonopoulou, S., Perrea, D.N., Sokolis, D.P., Theocharis, S.E., Kavantzas, N., Iliopoulos, D.G., Demopoulos, C.A. In vivo antiatherogenic properties of olive oil and its constituent lipid classes in hyperlipidemic rabbits (2006) Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 16 (3), 174-185.
Karantonis, H.C., Fragopoulou, E., Antonopoulou, S., Rementzis, J., Phenekos, C., Demopoulos, C.A. Effect of fast-food Mediterranean-type diet on type 2 diabetics and healthy human subjects' platelet aggregation (2006) Diabetes Research and Clinical Practice, 72 (1), 33-41.
Karantonis, H.C., Zabetakis, I., Nomikos, T., Demopoulos, C.A. Antiatherogenic properties of lipid minor constituents from seed oils (2003) Journal of the Science of Food and Agriculture, 83 (12), 1192-1204.
Karantonis, H.C., Antonopoulou, S., Demopoulos, C.A. Antithrombotic lipid minor constituents from vegetable oils. Comparison between olive oils and others
(2002) Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50 (5), 1150-1160.
Παρακαλώ Πατήστε ΕΔΩ Για Πλήρες Βιογραφικό Σημείωμα