Θέση: Αναπληρωτής Καθηγητής
Αντικείμενο: Διατροφή Ανθρώπου
Τηλ: (0030) 22540-83123
Η/Δ: akoutel(at)aegean.gr
Ιστοσελίδες: Research Gate, Linkedin
2250 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ (Θ&Ε)
1950 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
2950 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ (Θ&Ε)
2650 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ (Θ&Ε)
3900 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
O Αντώνιος Κουτελιδάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειo Κρήτης στις 12/12/1981. Το 2005 αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και παρακολούθησε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στο ίδιο πανεπιστημιακό τμήμα με κατεύθυνση τη Διατροφή του Ανθρώπου (2005-2007). Το 2010 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, με γνωστικό αντικείμενο τη Διατροφή του Ανθρώπου. Το αντικείμενο της διδακτορικής του διατριβής ήταν η μελέτη της επίδρασης διατροφικών παραγόντων στη βιοδραστικότητα διαφόρων τροφίμων και κυρίως αφεψημάτων τσαγιού. Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά (8 ελληνικά, 55 διεθνή περιοδικά, 10 κεφάλαια σε ξενόγλωσσα βιβλία, 5 πανεπιστημιακές σημειώσεις) και έχουν ανακοινωθεί σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια (25 προφορικές και 40 αναρτημένες ανακοινώσεις), ενώ από το 2007 έως σήμερα συμμετάσχει σε ελληνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Το ερευνητικό του έργο έχει βραβευθεί στο 2ο διεθνή διαγωνισμό νέων επιστημόνων που διοργανώθηκε το 2009 από το Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, ενώ για τη διδακτορική του διατριβή έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Έχει παρακολουθήσει 10 εκπαιδευτικά σεμινάρια σε θέματα της Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη μελέτη των βιοδραστικών συστατικών των λειτουργικών τροφίμων, τη σημασία τους στην διατροφή και την επίδραση τους στην υγεία του ανθρώπου (διατροφική αξία, πρόληψη ασθενειών, διατροφικές παρεμβάσεις-κλινικές μελέτες). Το 2010-2011 επιτέλεσε τη στρατιωτική του θητεία ως ειδικός Επιστήμονας στα τμήματα Τροφίμων και Ερευνών-Μελετών του Χημείου Στρατού. Κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2011-2013 διατέλεσε Επιστημονικός Συνεργάτης του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Τ.Ε.Ι. Κρήτης διδάσκοντας μαθήματα Τροφίμων και Διατροφής, ενώ ήταν εκπαιδευτής της ειδικότητας Διαιτητικής του Ι.Ε.Κ. Ηρακλείου. Από το 2013 έως το 2017 διετέλεσε Λέκτορας επί συμβάσει ΠΔ 407/80 στη Διατροφή Ανθρώπου στο τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διδάσκοντας τα μαθήματα «Διατροφή και Μεταβολισμός», «Εισαγωγή στη Διατροφή», «Διατροφή στα Στάδια της Ζωής», «Λειτουργικά Τρόφιμα», «Διατροφική Αγωγή», «Ιστορία και Ανθρωπολογία της Διατροφής». Το Σεπτέμβριο του 2017 εξελέγη στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο τη Διατροφή του Ανθρώπου, στο ίδιο πανεπιστημιακό τμήμα. Το 2014 διατέλεσε μεταδιδακτορικός ερευνητής της Μονάδας Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχοντας σε ερευνητικό πρόγραμμα σχετικό με τα βιοδραστικά συστατικά των τροφίμων και την επίδραση τους σε βιοδείκτες ασθενειών. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας και κριτής διαφόρων επιστημονικών περιοδικών (Molecules, Nutrients, Beverages Journal, Food and Function, Current Topics in Nutraceutical Research κ.α.), συμμετέχει σε διάφορα ερευνητικά projects σχετικά με τη διατροφή και τα λειτουργικά τρόφιμα (ως μέλος ερευνητικών ομάδων, επιστημονικός υπεύθυνος ή αναπληρωτής επιστημονικός υπεύθυνος), και έχει διατελέσει επιβλέπων πληθώρας πτυχιακών μελετών και ερευνητικών projects [συμμετοχή σε διαγωνισμούς νέων προϊόντων, όπως Ecotrophelia και Trophy, συνεργασίες με εταιρείες (Κύκνος, Παπαδοπούλου, Apivita, Στεργίου κ.α.), 1ο βραβείο τον Εθνικό και 2ο στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό Εcotrophelia 2020]. Είναι συγγραφέας και συν-συγγραφέας δύο συγγραμμάτων (Λειτουργικά Τρόφιμα: Η σημασία τους στη Διατροφή την Υγεία και την Ποιότητα Ζωής, Εκδόσεις Ζήτη και Διατροφή και μεταβολισμός, Εκδόσεις Broken Hill). Έχει συντονίσει ή συντονίζει ως επιστημονικός/ακαδημαϊκός υπεύθυνος 5 ερευνητικά προγράμματα (ΕΣΠΑ, Περιφερειακή Αριστεία και ΕΛΙΔΕΚ), είναι αναπληρωτής επιστημονικός υπεύθυνος σε 3 έργα και μέλος της ερευνητικής ομάδας δε άλλα 4 έργα, ενώ είναι μέλος επιτροπών αξιολόγησης ερευνητικών προγραμμάτων. Η ερευνητική του ομάδα αποτελείται από 7 υποψήφιους διδάκτορες, 2 μεταδιδάκτορες και τουλάχιστον 25 προπτυχιακούς φοιτητές ανά έτος. Διατέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Φοιτητικών Θεμάτων του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ είναι Τμηματικός Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης, μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Εταιρείας Διατροφής, μέλος του Δ.Σ. του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ν.Π.Δ.Δ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) και μέλος του Εθνικού Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου Αγροτεχνολογίας και Διατροφής, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Μεταδιδακτορική έρευνα (2014-15). Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συμμετοχή στο ερευνητικό πρόγραμμα «Nonastru: EGCG nanoemulsions into food structures» στην ενότητα «Μελέτη της βιοδιαθεσιμότητας και της βιοδραστικότητας νανογαλακτωμάτων γαλλικής επιγαλλοκατεχίνης».
Διδακτορικό δίπλωμα στη Διατροφή του Ανθρώπου (2010). Μονάδα Διατροφής, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Θέμα διατριβής: «Μελέτη της επίδρασης του λίπους και του σιδήρου στη βιοδιαθεσιμότητα και τη βιοδραστικότητα των αντιοξειδωτικών συστατικών διαφόρων εκχυλισμάτων τσαγιού».
Μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων και Διατροφή Ανθρώπου με κατεύθυνση Διατροφή Ανθρώπου (2007). Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταπτυχιακή μελέτη: «Μελέτη της αντιοξειδωτικής δραστικότητας διαφόρων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στο πλάσμα και τους ιστούς πειραματικών ποντικιών».
Πτυχίο του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών (2000-2005). Πτυχιακή Εργασία: «Προσδιορισμός φαινολικών συστατικών και μελέτη της αντιοξειδωτικής δραστικότητας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της ελληνικής χλωρίδας».
Μεταβολισμός, βιοδιαθεσιμότητα και βιοδραστικότητα των βιοενεργών συστατικών των τροφίμων (φυτοχημικές ουσίες, πολυφαινόλες, καροτενοειδή κ.α.) και επίδραση αυτών στην παθοφυσιολογία διαφόρων εκφυλιστικών ασθενειών (καρδιαγγειακές παθήσεις, οστεοπόρωση, καρκίνος κ.α.).
Μελέτη της συχνότητας κατανάλωσης λειτουργικών τροφίμων και της υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής εκ του ελληνικού πληθυσμού και συσχέτιση με ανθρωπομετρικούς δείκτες και δείκτες ασθενειών (γαστρεντερικές παθήσεις, δείκτες άγχους και κατάθλιψης κ.α.).
Αναδρομικές και Προοπτικές Επιδημιολογικές Μελέτες και Διατροφικές παρεμβάσεις (κλινικές μελέτες), με στόχο τη μελέτη της επίδρασης των βιολειτουργικών τροφίμων και συστατικών στην υγεία και την ποιότητα ζωής του πληθυσμού.
Σχεδιασμός καινοτόμων λειτουργικών τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας, με βάση παραδοσιακές πρώτες ύλες καθώς και παρά- και υπο- προϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων και διερεύνηση της επίδρασης τους στη υγεία.
Διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων και συσχέτιση με δείκτες ασθενειών, δείκτες συμπεριφοράς και ανθρωπομετρικούς δείκτες.
Διατροφική Αγωγή σε σχολεία και μελέτη των διατροφικών και κοινωνικοοικονομικών παραγόντων στην παιδική ηλικία.
Μελέτη της διατροφικής αξίας των γευμάτων και των τροφίμων των στρατιωτικών μονάδων και εφαρμογή προγραμμάτων διατροφικής αγωγής
Μελέτη της διατροφικής αξίας λειτουργικών τροφίμων, «υπερτροφίμων», αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών μέσω in vitro και in vivo μεθοδολογιών.
Μελέτη της επίδρασης της διατροφής και των βιολειτουργικών συστατικών στην έκφραση γονιδίων (μελέτες σε ζώα).
Lampropoulou, M., Chaini, M., Rigopoulos, N., Evaggeliou, A., Papadopoulou-Legbelou, K., Koutelidakis*, A. (2020) Association between Mediterranean diet adherence, nutritional and socioeconomic factors with serum lipids levels in Greek children with dyslipidemia. Nutrients
Elmaliklis, I-N., Liveri, A., Ntelis, B., Paraskeva, K., Goulis, I., Koutelidakis,* A.E. (2019) Increased Functional Foods’ Consumption and Mediterranean Diet Adherence May Have a Protective Effect in the Appearance of Gastrointestinal Diseases: A Case–Control Study. Medicines, 6(2):50.
Konstantinidi, M., Koutelidakis,* A.E. (2019) Functional Foods and Bioactive Compounds: A Review of Its Possible Role on Weight Management and Obesity’s Metabolic Consequences. Medicines, 6(3):94.
Dimou, C., Karantonis, C., Skalkos, D., Koutelidakis* A.E. (2019) Valorization of fruits by-products to unconventional sources of additives, oil, biomolecules and innovative functional foods. Current Pharmaceutical Biotechnology, 20(10):776-786.
Karageorgou, D., Magriplis, E., Bakogianni, I., Mitsopoulou, A.V., Dimakopoulos, Ι. Micha, R., Michas, G., Ntouroupi, T., Tsaniklidou, S.M. Argyri, K., Chourdakis, M., Panagiotakos, D.B., Zampelas*, A., Fappa, E., Theodoraki, E.M., Trichia, I., Sialvera, T.E., Varytimiadi, A., Spyrelli, E., Koutelidakis. A., Karlis, G., Zacharia, S., Papageorgiou, A., Chrousos, G.P., Dedoussis, G., Dimitriadis, G., Manios, I., Roma, E. (2019) Dietary patterns and cardiovascular disease in Greek adults: the Hellenic National Nutrition and Health Survey (HNNHS). Nutrition Metabolism and Cardiovascular Diseases, 30(2):201-213.
Karageorgou, D., Magriplis, E., Bakogianni, I., Mitsopoulou, A.V., Dimakopoulos, Ι., Micha, R., Michas, G., Chourdakis, M., Ntouroupi, T., Tsaniklidou, S.M. Argyri, K., Panagiotakos, D.B., Zampelas*, A., Fappa, E., Theodoraki, E.M., Trichia, I., Sialvera, T.E., Varytimiadi, A., Spyrelli, E., Koutelidakis. A., Karlis, G., Zacharia, S., Papageorgiou, A., Chrousos, G.P., Dedoussis, G., Dimitriadis, G., Manios, I., Roma, E. (2019) Dietary patterns and lifestyle characteristics in adults: results from the Hellenic National Nutrition and Health Survey (HNNHS). Public Health, 171:76-88.
Mitsopoulou, A.V., Magriplis, E., Dimakopoulos, Ι., Karageorgou, D., Bakogianni, I., Micha, R., Michas, G., Chourdakis, M., Ntouroupi, T., Tsaniklidou, S-M., Argyri, K., Panagiotakos, D Zampelas*, A., Fappa, E., Theodoraki, E.M., Trichia, I., Sialvera, T.E., Varytimiadi, A., Spyrelli, E., Koutelidakis. A., Karlis, G., Zacharia, S., Papageorgiou, A., Chrousos, G.P., Dedoussis, G., Dimitriadis, G., Manios, I., Roma, E. (2019). Association of meal and snack patterns with micronutrient intakes among Greek children and adolescents: data from the Hellenic National Nutrition and Health Survey Journal of Human Nutrition and Dietetics, 32(4):455-467.
Dimakopoulos, Ι., Magriplis, E., Mitsopoulou, A.V., Karageorgou, D., Bakogianni, I., Micha, R., Michas, G., Chourdakis, M., Ntouroupi, T., Tsaniklidou, S-M., Argyri, K., Panagiotakos, D Zampelas*, A., Fappa, E., Theodoraki, E.M., Trichia, I., Sialvera, T.E., Varytimiadi, A., Spyrelli, E., Koutelidakis. A., Karlis, G., Zacharia, S., Papageorgiou, A., Chrousos, G.P., Dedoussis, G., Dimitriadis, G., Manios, I., Roma, E. (2019). Association of serum vitamin D status with dietary intake and sun exposure in adults. Clinical Nutrition ESPEN, 34:23-31.
Ntrigiou, V., Ntrigios, I., Rigopoulos, N., Dimou, C., Koutelidakis* A.E. (2018) Functional food consumption correlated with anthropometric characteristics and body composition in healthy adults. Current Topics in Nutraceutical Research, 16(4): 279-288.
Koutelidakis* A. (2018) View Point-Editorial: Diet, medication use and drug intake during pregnancy: data from the Swiss Health Surveys 2007 and 2012. Swiss Med Wkly, 148:w14592.
Koutelidakis, A.E., Argyri, A.E., Sevastou Z., Lambrinaki, D., Panagopoulou, E., Paximada, E., Sali, A., Papalazarou, V., Malouchos, A., Evageliou, V., Kostourou, V., Mantala, I., Kapsokefalou*, M. (2017) Bioactivity of EGCG nanoemulsions evaluated in mice mode. Journal of Medicinal Food, 20(9):923-931.
Koutelidakis, A.E., Alexatou, O., Kousaiti, S., Gretsi E., Sampani, A., Giaginis* C. (2017) Higher adherence to Mediterranean diet prior to pregnancy is associated with decreased risk for deviation from the recommended gestational weight gain. International Journal of Food Science and Nutrition, 69(1).
Dimou, C., Koutelidakis*, Α.Ε. (2016) From pomegranate processing by-products to innovative value added functional ingredients and bio-based products with several applications in food sector. BAOJ Biotechnology, 3(1):025.
Tsiliou, S., Rigopoulos N., Koutelidakis* A. (2016) Dietary patterns, overweight and obesity rates in children aged 9-12 in primary schools of Greek island Lemnos. Progress in Health Sciences, 6(2).
Koutelidakis, Α.Ε., Kizis, D., Argyri, K., Kyriakou, Α., Komaitis, Μ., Kapsokephalou*, Μ. (2014) The Effect of Iron and Fat in a Diet Containing Green Tea Extract (Camellia sinensis) on the Antioxidant Capacity of Some Organs and the mRNA Expression of Specific Genes in Mice. Journal of Medicinal Food, 17(11):1232-1238.
Koutelidakis, Α.Ε., Rallidis, L., Koniari, K., Panagiotakos, D., Komaitis, M., Zampelas, A., Anastasiou-Nana, M., Kapsokefalou*, M. (2013) Effect of green tea on postprandial antioxidant capacity, serum lipids, C Reactive Protein and glucose levels in patients with coronary artery disease. European Journal of Nutrition, 53(2):479-486.
Kolomvotsou, A.I., Rallidis, L.S., Mountzouris, K.C., Lekakis, J., Koutelidakis, A., Efstathiou, S., Nana-Anastasiou, M., Zampelas*, A. (2013) Adherence to Mediterranean diet and close dietetic supervision increase total dietary antioxidant intake and plasma antioxidant capacity in subjects with abdominal obesity. European Journal of Nutrition, 52 (1):37-48.
Sialvera, T.E., Pounis, G.D., Koutelidakis, A.E., Richter, D.J., Yfanti, G., Kapsokephalou, M., Goumas, G., Chiotinis, N., Diamandopoulos, E., Zampelas*, A. (2012) Phytosterols supplementation decreases plasma small and dense LDL levels in metabolic syndrome patients on a westernized type diet. Nutrition, metabolism and cardiovascular disease, 22 (10):843-848.
Karabela, D., Koutelidakis, A.E., Proestos, C., Komaitis, M., Kapsokefalou*, M. (2011) Ingesting iron together with white tea (Camellia Sinensis) may decrease its antioxidant capacity and phenolic content in human plasma. Trace Elements & Electrolytes, 29 (1):16-21.
Koutelidakis, A.E., Serafini, M., Komaitis, M., Kapsokefalou*, M. (2010) Oxidative activity of some iron compounds on colon tissue homogenates from mice after administration of green tea, white tea and Pelargonium purpureum. Food Chemistry, 120(3):895-901.
Koutelidakis, A.E., Argiri, K., Serafini, M., Proestos, C., Komaitis, M., Pecorrari, M., Kapsokefalou*, M. (2009) Green tea, white tea and Pelargonium purpureum increase the antioxidant capacity of plasma and some organs of mice. Nutrition Research, 25:453-458.
Παρακαλώ πατήστε ΕΔΩ Για Πλήρες Βιογραφικό Σημείωμα