Προσωπικό ΤΕΤΔ

Δρ. Ναζίρη Ελένη

Θέση: Επίκουρη Καθηγήτρια

Αντικείμενο: Βιοχημεία Τροφίμων

Τηλ: (0030) 22540-83129

Η/Δ: enaziri(at)aegean.gr

Ιστοσελίδες: Google Scholar

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

2250 ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Θ & Ε)

3050 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (Θ & Ε)


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

  • Διδακτορικό Δίπλωμα (Ph.D.) στη Χημεία (2013) (Υπότροφος Ι.Κ.Υ.). Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας, Σχολή Θετικών Επιστημών, ΑΠΘ.

  • Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (M.Sc.) στη Χημεία και Τεχνολογία Τροφίμων (2009) (Υπότροφος Ι.Κ.Υ.). Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας, Σχολή Θετικών Επιστημών, ΑΠΘ.

  • Πτυχίο (B.Sc.) στη Χημεία (2007). Τμήμα Χημείας, Σχολή Θετικών Επιστημών, ΑΠΘ.


ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

  • βελτιστοποίηση βιοτεχνολογικών διεργασιών για την παραγωγή φυσικών συστατικών τροφίμων με βιομηχανικό ενδιαφέρον και εξέταση της αντιοξειδωτικής/προοξειδωτικής τους δράσης

  • αξιοποίηση παραπροϊόντων και αποβλήτων του τομέα των τροφίμων για την ανάκτηση και/ή παραγωγή ενώσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας

  • σχεδιασμός και παραγωγή καινοτόμων τροφίμων με λειτουργικές ιδιότητες


ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

  • Mantzouridou F.T., Naziri E., Kyriakidou A., Paraskevopoulou A., Tsimidou M.Z., Kiosseoglou V., «Oil bodies from dry maize germ as an effective replacer of cow milk fat globules in yogurt-like product formulation». LWT, 2019, 105, 48-56.

  • Naziri E., Koupantsis T., Mantzouridou F.T., Paraskevopoulou A., Tsimidou M.Z., Kiosseoglou V. «Influence of thermal treatment on the stability of vegetable “milk” obtained by ultrafiltration of aqueous oil body extracts from various sources». European Journal of Lipid Science and Technology, 2017, 119.

  • Naziri, E., Glisic, S.B., Mantzouridou, F.T., Tsimidou, M.Z., Nedovic, V., Bugarski, B. «Advantages of supercritical fluid extraction for recovery of squalene from wine lees». The journal of Supercritical Fluids, 2016, 107, 560-565.

  • Naziri, E., Mitic, M. Tsimidou, M.Z. «Contribution of tocopherols and squalene to the oxidative stability of cold-pressed pumpkin seed oil (Cucurbita pepo L.)». European Journal of Lipid Science and Technology, 2015, 118, 898-905.

  • Naziri E., Consonni R., Tsimidou M. Z. «Squalene oxidation products: Monitoring the formation, characterisation and pro-oxidant activity». European Journal of Lipid Science and Technology, 2014, 116(10), 1400-1411.

  • Naziri E., Nenadis N., Mantzouridou Th. F., Tsimidou M. Z. «Valorization of the major agrifood industrial by-products and waste from Central Macedonia (Greece) for the recovery of compounds for food applications». Food Research International, 2014, 65, 350-358. 

  • Naziri E., Mantzouridou F., Tsimidou M. Z. «Recovery of squalene from wine lees using ultrasound assisted extraction. A Feasibility Study». Journal of Agriculture and Food Chemistry, 2012, 60, 9195-9201. 

  • Naziri E., Mantzouridou F., Tsimidou M. Z. «Enhanced squalene production by wild-type Saccharomyces cerevisiae strains using safe chemical means». Journal of Agriculture and Food Chemistry, 2011, 59, 9980-9989.

  • Mantzouridou F., Naziri E., Tsimidou M. Z. «Squalene versus ergosterol formation using Saccharomyces cerevisiae: combined effect of oxygen supply, inoculum size, and fermentation time on yield and selectivity of the bioprocess». Journal of Agriculture and Food Chemistry, 2009, 57, 6189-6198.

  • Mantzouridou F., Naziri E., Tsimidou M. Z. «Industrial glycerol as a supplementary carbon source in the production of β-carotene by Blakeslea trispora». Journal of Agriculture and Food Chemistry, 2008, 56, 2668–2675.


Παρακαλώ πατήστε ΕΔΩ Για Πλήρες Βιογραφικό Σημείωμα