Προσωπικό ΤΕΤΔ

Δρ. Πούλιος Ευθύμιος

Θέση: Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ)

Αντικείμενο: Μικροβιολογία

Τηλ: (0030) 22540-83120

Η/Δ: epoulios(at)aegean.gr

Ιστοσελίδες: Google Scholar, Scopus

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

1150 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΥΤΤΑΡΟΥ (Θ & Ε)

1450 ΓΕΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ (Θ & Ε)

1800 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι (Ε)

2150 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙI (Ε)

3250 ΜΟΡΙΑΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ (Ε)


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Δρ. Ευθύμιος Πούλιος είναι απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ. (2002), και κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος από το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2006), η οποία εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Μοριακής και Κυτταρικής Γήρανσης, του Ινστιτούτου Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με θέμα την επίδραση της υποξίας στη γήρανση ανθρωπίνων ινοβλαστών.

Διορίστηκε μέλος Ε.Τ.Ε.Π. στο γνωστικό αντικείμενο «Μικροβιολογία» στο τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου τον Ιούλιο του 2016, ενώ μετατάχθηκε σε θέση Ε.ΔΙ.Π. το Δεκέμβριο του 2017.

Σε ερευνητικό επίπεδο έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορικός ερευνητής/επιστημονικός συνεργάτης σε διάφορα πανεπιστημιακά τμήματα και εργαστήρια. Συγκεκριμένα, στο Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας, του τμήματος Ιατρικής, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2013-2015), στο Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών, του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2011), και στο Εργαστήριο Γονιδιακής Έκφρασης, Μοριακής Διαγνωστικής και Σύγχρονων Θεραπευτικών Μέσων, του τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής Δ.Π.Θ. (2008). Ως προπτυχιακός φοιτητής, εκπόνησε τη διπλωματική του εργασία στο Εργαστήριο Γενικής Μικροβιολογίας του τμήματος Βιολογίας Α.Π.Θ (2001), και την πρακτική του άσκηση, στα πλαίσια του προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ, στο Εργαστήριο Αιμόστασης-Θρόμβωσης της Α΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ.

Σε διδακτικό επίπεδο, έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστημιακά τμήματα. Συγκεκριμένα, στο τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου (σε προπτυχιακό επίπεδο κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2011-13, και 2016 εως σήμερα, και ως διδάσκων στο μάθημα «Φαρμακοθρεπτικά συστατικά και προαγωγή της υγείας» στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διατροφή, Ευζωία και Δημόσια Υγεία», από το 2020). Εχει διδάξει επίσης στο Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2015-16), σε τμήματα του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας (2009-11), και στο Tμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου (2008-09). Σε επίπεδο διπλωματικών εργασιών, επιβλέπει/επέβλεψε 1 μεταπτυχιακή και 3 προπτυχιακές διπλωματικές εργασίες, επέβλεψε εργαστηριακά άλλες 3 προπτυχιακές διπλωματικές, και συμμετέχει/συμμετείχε στην τριμελή συμβουλευτική 5 μεταπτυχιακών και 29 προπτυχιακών διπλωματικών εργασιών.

Εχει δημοσιεύσει 6 ερευνητικά άρθρα (research articles) και 3 ανασκοπήσεις (reviews) σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (με 120 αναφορές, h index 6, i10 index 6, Google Scholar). Παράλληλα, είναι προσκεκλημένος κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει κρίνει συνολικά 4 επιστημονικά άρθρα. Παρουσίασε την έρευνά του σε 4 διεθνή και 12 πανελλήνια συνέδρια, με 18 εργασίες συνολικά. Συμμετείχε επίσης σε 4 ερευνητικά προγράμματα.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

  • Διδακτορικό Δίπλωμα (Ph.D.) Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Εργαστήριο Μοριακής και Κυτταρικής Γήρανσης, Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ελλάδα. «Επίδραση της υποξίας στη γήρανση ανθρωπίνων ινοβλαστών» (2006).

  • Πτυχίο Βιολογίας (B.Sc.) Τμήμα Βιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα (2002).


ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

  • Κλωνοποίηση και έκφραση πρωτεϊνών σε προκαρυωτικά συστήματα.

  • Μελέτη του πρωτεϊνικού προτύπου μικροοργανισμών.

  • Αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση νανοσωματιδίων.

  • Μοριακή και κυτταρική μελέτη της υποξίας στη γήρανση και στην κυτταρική επιβίωση ανθρωπίνων κυττάρων.

  • Οξειδωτικό stress, κυτταρική σηματοδότηση και απόπτωση.

  • Αντιοξειδωτική, αντικαρκινική, και αντι-αγγειογενετική δράση φυτικών εκχυλισμάτων από βότανα και αρωματικά φυτά, που χρησιμοποιούνται στη διατροφή.



ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Google Scholar

Scopus