ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ και ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (ΤΕΤΔ)
ΣΧΟΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
Διεύθυνση:
Εργαστήριο Yπολογιστικών Προσομοιώσεων, Γονιδιωματικής και Ανάλυσης Δεδομένων
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Λεωφόρος Δημοκρατίας 66 , 81400, Μύρινα, Λήμνος
Επικοινωνία:
Βασιλική Μπουντζιούκα, Επίκουρη Καθηγήτρια (link)
Στάθης Καλούδης, Επίκουρος Καθηγητής (link)
Φώτης Τσέτσος, Επίκουρος Καθηγητής (link)
Οι σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της διατροφής, αλλά και της υγείας, όπου αφ’ ενός οι βιοδιαθέσιμες πηγές παραγωγής τροφίμων εξαντλούνται, και αφ’ ετέρου η επίπτωση των χρόνιων πολυπαραγοντικών διαταραχών (μεταβολικών, ανοσολογικών και νευροψυχιατρικών) αυξάνεται, καθιστούν μείζονος σημασίας την ανάπτυξη νέων μεθόδων και τεχνολογιών για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.
Επίσης, στη βιομηχανία τροφίμων, οι υπολογιστικοί αλγόριθμοι και τα ψηφιακά δίδυμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μοντελοποίηση και τη βελτιστοποίηση ολόκληρης της διαδικασίας παραγωγής τροφίμων, από τη γεωργία και την παραγωγή πρώτων υλών έως τη διανομή και την κατανάλωση. Με την προσομοίωση ολόκληρης της διαδικασίας, οι παραγωγοί τροφίμων μπορούν να εντοπίσουν πιθανά σημεία συμφόρησης και αναποτελεσματικότητας και να λάβουν αποφάσεις βάσει δεδομένων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της βιωσιμότητας των λειτουργιών τους.
Το “Εργαστήριο Υπολογιστικών Προσομοιώσεων, Γονιδιωματικής και Ανάλυσης Δεδομένων”, παρέχει την τεχνογνωσία που χρειάζεται ώστε να εφαρμόσει νέες μεθόδους και στρατηγικές στην επιστήμη τροφίμων, διατροφής και γενικότερα στις ιατροβιολογικές επιστήμες και επιστήμες υγείας. Το εργαστήριο αναμένεται να συνεισφέρει τόσο στη βελτίωση της γραμμής παραγωγής νέων τροφίμων, όσο και στην μελέτη παραγόντων που σχετίζονται με την εμφάνιση νοσημάτων και στο ρόλο των τροφίμων και της διατροφής σε αυτές τις συσχετίσεις.
Ανάλυση γενετικών δεδομένων μεγάλης κλίμακας (Bioinformatics)
Βασική έρευνα και ανάπτυξη νέων εργαλείων και μεθόδων στη γονιδιωματική (Genomics)
Σχεδιασμός επιδημιολογικών, κλινικών και πειραματικών μελετών (Study design)
Επεξεργασία, ανάλυση και ερμηνεία δεδομένων με έμφαση στα τρόφιμα, τη διατροφή, τις ιατροβιολογικές επιστήμες και επιστήμες υγείας (Medical statistics)
Μέθοδοι ελαχιστοποίησης μεγάλου όγκου δεδομένων (Data mining)
Πληροφοριακή Επιδημιολογία (Infodemiology)
Προσομοιώσεις υπολογιστικής ρευστομηχανικής στην αγροδιατροφή (Computational Fluid Dynamics)
Μηχανική μάθηση, μηχανική όραση (Machine Learning and Machine Vision)
Αλγόριθμοι και τεχνικές βελτιστοποίησης (Optimization)
Πληροφορική της διατροφής (Nutrition Informatics)
Το ΠΥΓΑΔ εδρεύει στο κτήριο της Λεωφόρου Δημοκρατίας (link) του ΤΕΤΔ/ΠΑ και για την υλοποίηση των ερευνητικών εργασιών έχει στη διάθεση του τον εργαστηριακό εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις του ΤΕΤΔ. Ενδεικτικά:
Συστοιχία υπολογιστών στο εργαστήριο των υπολογιστών (Κυδάδειο)
Εργαστηριακός εξοπλισμός (μικροσκόπια, ψηφιακές κάμερες)
Θάλαμος φωτογράφισης για λήψη εικόνων για ανάλυση σε εφαρμογές μηχανικής όρασης
Μέλη ΔΕΠ (ΤΕΤΔ):
Βασιλική Μπουντζιούκα, Επίκουρη Καθηγήτρια (link)
Στάθης Καλούδης, Επίκουρος Καθηγητής (link)
Φώτης Τσέτσος, Επίκουρος Καθηγητής (link)
Μεταδιδακτορικοί ερευνητές
Σαρκίρης Παναγιώτης
Διδακτορικό Δίπλωμα (PhD), Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών (2023).
Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (MSc), Διατμηματικό πρόγραμμα Μεταπτυχιακών σπουδών 'Μικροσυστήματα και τις Νανοδιατάξεις'. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Τομέας Φυσικής (2019).
Δίπλωμα (Integrated MSc), Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών (2016).
Υποψήφιοι Διδάκτορες (ΤΕΤΔ):
Ανθιμόπουλος Γεώργιος, "Ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων μηχανικής όρασης και μηχανικής μάθησης για την ανάλυση δεδομένων προερχόμενων από την επιστήμη τροφίμων."
Μένξι Αναστασία, "Ανάπτυξη υπολογιστικού μοντέλου για την διαδικασία παρασκευής άρτου"
Νικηταρά Αικατερίνη, "Dietary interventions tackling non-communicable diseases. An evidence of network meta-analysis."
Εξωτερικοί Επιστημονικοί Συνεργάτες:
Βενιεράκη Στυλιανή, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΜΠΣ "Επιδημιολογία-Μεθοδολογία έρευνας στις βιοϊατρικές επιστήμες, την κλινική πράξη και τη δημόσια υγεία", του Τμήματος Υγιεινής, Επιδημιολογίας, και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τίτλος διπλωματικής εργασίας "Επίδραση της διαλειμματικής νηστείας στο γλυκαιμικό έλεγχο και άλλους καρδιομεταβολικούς δείκτες σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2: συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση.".
Σπίνου Μαριάννα, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΜΠΣ "Επιδημιολογία-Μεθοδολογία έρευνας στις βιοϊατρικές επιστήμες, την κλινική πράξη και τη δημόσια υγεία", του Τμήματος Υγιεινής, Επιδημιολογίας, και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τίτλος διπλωματικής εργασίας "Σχέση πρόσληψης μικροθρεπτικών συστατικών και μήκος τελομερούς σε δείγμα υγιούς ενήλικου πληθυσμού.". Ημ/νια ολοκλήρωσης Μάιος 2024.
"Multi-Pillar Framework for children Anti-Obesity Behavior building on an EU biobank, Micro Moments and Mobile Recommendation Systems- Acronym: BIO-STREAMS" το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του European Union's HORIZON-HLTH-2022-STAYHLTH-01-05 (Grant Agreement number: 101080718) και συν-συντονίζεται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
"Εκπαίδευση για Υγιεινή Διατροφή, Βιωσιμότητα, Μαγειρική Τέχνη και Επιχειρηματικότητα στις Θαλάσσιες Μεταφορές - (CUL-MAR-Skills)" το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Erasmus+ "Cooperation partnerships in vocational education and training" 2023-1-RO01-KA220-HED-000155888 και συν-συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Erasmus+. Τομέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης: Integrating Digital Innovations in Bee-keeping (BEE-In) (Συμμετοχή)
Αξιοποίηση παραπροϊόντων και άλευρων εναλλακτικών του σιταριού για την παραγωγή καινοτόμων κράκερ, Ακρωνύμιο: NewCracker, κωδικός έργου Τ2ΕΔΚ-02137 που χρηματοδοτείται από την Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014 – 2020, με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Εθνικούς Πόρους. (Συμμετοχή)
"GREEN SHIPPING OF ZERO CARBON FOOTPRINT (NAVGREEN)"
Το πρόγραμμα στοχεύει να βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ναυτιλίας και επικεντρώνεται στους εξής βασικούς τομείς: ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων στα παραδοσιακά καύσιμα, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στα πλοία και τους λιμένες, χρήση νέων ψηφιακών τεχνολογιών για καλύτερη διαχείριση των λειτουργιών, και ενθάρρυνση της ανακύκλωσης και της χρήσης βιοκαυσίμων. https://navgreen.gr/
Το ΠΥΓΑΔ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τις παρακάτω εκπαιδευτικές δραστηριότητες:
την εκπαίδευση μαθητών και ενηλίκων σε θέματα που αφορούν τη χρήση υπολογιστικών εργαλείων που εφαρμόζονται στην επιστήμη των τροφίμων και της διατροφής. την περιβαλλοντική διαχείριση και την κλιματική αλλαγή,
τη δημιουργία και διάθεση σεμιναρίων, θερινών σχολείων και λοιπών επιμορφωτικών προγραμμάτων για την εξ’ αποστάσεως αλλά και δια ζώσης εκπαίδευση επιστημόνων συναφών με το αντικείμενο του εργαστηρίου,
τη διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων, διαλέξεων, συμποσίων, συνεδρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων, με πρόσκληση και συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων της ημεδαπής και της αλλοδαπής.
Wagner, S.K., Bountziouka, V., Hysi, P., & Rahi, J.S. On behalf of the UK Biobank Eye & Vision Consortium. (2024). Associations between unilateral amblyopia in childhood and cardiometabolic disorders in adult life: a cross-sectional and longitudinal analysis of the UK Biobank. eClinicalMedicine, 102493. https://doi.org/10.1016/j.eclinm.2024.102493
Kaloudis, E., Agrafioti, P., & Athanassiou, C. (2023). Prediction of Oxygen Distribution in Silos and Chambers Filled with Various Agricultural Commodities. Agronomy, 13(12), 3027. https://doi.org/10.3390/agronomy13123027
Bountziouka, V., Nelson, C.P., Wang, Q., Musicha, C., Codd, V., & Samani, N.J. (2023). Dietary Patterns and Practices and Leucocyte Telomere Length: Findings from the UK Biobank. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 123(6), 912–922.e26. https://doi.org/10.1016/j.jand.2023.01.008
Tsetsos, F., Topaloudi, A., Jain, P., Yang, Z., Yu, D., Kolovos, P., ..., & TIC Genetics collaborative group. (2023). Genome-wide Association Study Points to Novel Locus for Gilles de la Tourette Syndrome. Biological psychiatry, S0006-3223(23)00051-3. https://doi.org/10.1016/j.biopsych.2023.01.023
Bountziouka, V., Johnson, S., & Manktelow, B.N. (2023). Methods for Constructing Normalised Reference Scores: An Application for Assessing Child Development at 24 Months of Age. Multivariate behavioral research, 58(5), 894–910. https://doi.org/10.1080/00273171.2022.2142189
Bountziouka, V., Musicha, C., Allara, E., Kaptoge, S., Wang, Q., Angelantonio, E.D., Butterworth, A.S., Thompson, J.R., Danesh, J.N., Wood, A.M., Nelson, C.P., Codd, V., & Samani, N.J. (2022). Modifiable traits, healthy behaviours, and leukocyte telomere length: a population-based study in UK Biobank. The lancet. Healthy longevity, 3(5), e321–e331. https://doi.org/10.1016/S2666-7568(22)00072-1
Brabec, D., Kaloudis, E., Athanassiou, C.G, Campbell, J., Agrafioti, P., Scheff, D.S. & Sotiroudas, V. (2022). Fumigation Monitoring and Modeling of Hopper-Bottom Railcars Loaded with Corn Grits. Journal of Biosystems Engineering, 47, 358–369. https://doi.org/10.1007/s42853-022-00148-8
Agrafioti, P., Kaloudis, E., & Athanassiou, C.G. (2022). Utilizing low oxygen to mitigate resistance of stored product insects to phosphine. Journal of the science of food and agriculture, 102(13), 6080–6087. https://doi.org/10.1002/jsfa.11960
Anthimopoulos G., Nikitara A., Kaloudis E. & Bountziouka V. Time series analysis of Scientific vs. Public Interest regarding obesity and its potential drivers. Statistical Data Science Conference 2023, 6-8 September 2023, Aegina Island
Agrafioti P., Ioannidis P.M., Lampiri E., Kaloudis S., Chalkidis V., Athanassiou C.G.. Mating disruption of Ephestia sp. and Plodia interpunctella in a feed mill. 13th Conference of the IOBC/WPRS Working Group on the “Integrated Protection of Stored Products (IPSP)”, Barcelona, Spain. 3-6 October 2022
Sotiroudas V., Agrafioti P., Kaloudis E., Bantas S., Athanassiou C.G. Real time monitoring of phosphine and insect mortality in different storage facilities. 13th Conference of the IOBC/WPRS Working Group on the “Integrated Protection of Stored Products (IPSP)”, Barcelona, Spain. 3-6 October 2022
Agrafioti P., Lampiri E., Kaloudis S., Ioannidis P.M., Chalkidis V., Grigoriadou K., Athanassiou C.G.. Seasonal visualization of insect behavior in a feed mill (poster). 13th Conference of the IOBC/WPRS Working Group on the “Integrated Protection of Stored Products (IPSP)”, Barcelona, Spain. 3-6 October 2022